توسعه سازمانی (organizational development) یکی از رویکردهای مدیریتی است که به صورت سیستماتیک به دنبال بهبود عملکرد و توسعه تواناییهای سازمان برای رشد و تغییر است. برای رسیدن به این هدف، توسعه سازمانی علاوه بر عملکرد سازمان، بر موضوعاتی مانند فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، مدیریت سازمانی و … تمرکز میکند. به عبارت دیگر، توسعه سازمانی با استفاده از روشهای برنامهریزی شده به دنبال افزایش اثربخشی فعالیتهای سازمان و توانمندیهای آن است.
اهمیت توسعه سازمانی چیست؟
دلیل اصلی اهمیت توسعه سازمانی اهدافی است که آن را دنبال می کند. هر سازمانی برای حفظ توانایی خود برای رقابت در بازارها نیاز به بهبود عملکرد و توسعه قابلیت های خود برای رشد و تغییر دارد. توسعه سازمانی دقیقاً از این اهداف پیروی می کند. بنابراین می توان گفت که توسعه سازمانی ابزار مهمی برای مدیریت و برنامه ریزی رشد است و نقش مهمی در موفقیت سازمان ها دارد.
علاوه بر این، سازمانی که بتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد، می تواند روحیه کارکنان را تقویت کند. زیرا زمانی که کسب و کار شما با توجه به اهداف و منابعی که دارد سازماندهی شود، عملکرد کارکنان موفق تر خواهد شد و احساس توانمندی و ارزشمندی بیشتر می شود. دلیل دیگر اهمیت توسعه سازمانی را می توان به دلیل تأثیر آن بر نحوه حل مشکلات داخلی، بهبود روش ها و فرآیندهای تجزیه و تحلیل مسائل و افزایش کارایی سازمان در حل آنها دانست.
توسعه سازمانی یک فعالیت برنامه ریزی شده است که باعث رشد کسب و کار و بهبود عملکرد سازمان می شود که اصل این برنامه ریزی به منابع انسانی و هدف سازمان بستگی دارد و اگر استراتژی توسعه سازمانی اصولی پیش برود به برند کارفرمایی وحفظ کارمندان کمک خواهد کرد.